test banner

Welke Kappersschaar?

Welke Kappersschaar?

Feiten over de aankoop van een kappersschaar.

Hoe kies je de juiste kappersschaar?

Kappersscharen kunnen we onderverdelen in verschillende groepen, namelijk:

 

Kappersscharen

Deze gebruik je om mee te knippen, de snijbladen zijn aan beide zijden glad. Tegenwoordig zijn de kappersscharen bijna allemaal hol geslepen. Dit zorgt voor een extreme scherpte en zorgt ervoor dat de schaar moeiteloos door het haar glijd. De meest gebruikte maat is 5.5. Dit is gemeten in inches ( de lengte van het snijblad ) Neem je een grotere of kleinere maat, dat is dus alleen het snijblad korter of langer. De ogen van de schaar blijven gelijk. Tegenwoordig worden de scharen steeds Ergonomischer. Dit betekent dat de ogen verspringen. Dit noem je offset ogen. Je houd een schaar vast met de duim en de ringvinger. Deze zitten niet recht tegenover elkaar. Vandaar dat offset ogen prettiger in de hand ligt. De pinksteun gebruik je om je pink op te leggen tijdens het knippen. De schaar ligt zo stabiel in de hand en wiebelt niet. Wil je een prettig in de hand liggende schaar, met een perfecte ergonomie, kijk dan eens naar de Kyone scharen.

 

Coupescharen

Coupescharen zijn aan 1 zijde glad en aan de andere zijde getand. Je gebruikt een Coupeschaar om mee uit te dunnen en om oneffenheden mee weg te werken tijdens het opknippen. Een goede Coupeschaar is onmisbaar voor iedere kapper. Om deze reden bieden we bij Kappersinventaris regelmatig aantrekkelijke sets aan met een kappersschaar en een Coupeschaar. Een Coupeschaar haalt ongeveer de helft van het haar weg tijdens het knippen. Knip daarom nooit teveel op 1 plek, maar beweeg de Coupeschaar langzaam van de aanzet naar de punt. Een Coupeschaar kan verschillende aantallen tandjes hebben. Dit bepaald hoe fijn je wilt knippen. Neem je bijvoorbeeld een stylerschaar met 14 tanden zoals de Kyone S14T, dan krijg je een rafelig, spiky effect. Dit geeft volume en textuur. Net als Kappersscharen heb je ook Coupescharen in alle prijsklassen. Links en rechtshandig.

 

Effileerscharen

Deze scharen zijn aan beide zijden getand en halen meer haar weg tijdens het knippen. Het zit een beetje tussen een kappersschaar en een Coupeschaar in. Vooral in heel dik haar kan een effileerschaar handig zijn. Een voorbeeld is de Kyone B32E

 

Waarom zijn er zoveel verschillende prijsklassen in de scharen?

Ten eerste zijn er verschillende staalsoorten. Goedkopere kappersscharen worden van een minder harde staalsoort gemaakt dan bijvoorbeeld Japanse Kappersscharen. De staalsoorten zoals VG10 en Cobalt zijn extreem sterk en daarom prijziger. Deze scharen hebben daarom ook een fors langere levensduur. Een minimum aan slijpwerk is gegarandeerd. Een legering van verschillende staalsoorten word geperst. Niet alleen de gebruikte materialen bepalen de prijs van een kappersschaar. Ook de handelingen die met de hand gedaan worden om een schaar perfect af te werken, zijn soms enorm arbeidsintensief. Wist je dat een schaar uit de Kyone Premium lijn bijvoorbeeld gekoeld word met min 185 graden? Dit noem je Nitrogen Tempered koelen. Voor dit proces gebruikt Kyone stikstof. Het staal word hier extreem hard van. Ook het slijpen gebeurd ouderwets met de hand.

 

Hoe laat ik een kappersschaar slijpen?

het slijpen van Kappersscharen dient overgelaten te worden aan de professional die gespecialiseerd is in het slijpen van kapper en Coupescharen. Gewone scharenslijpers zijn niet bekwaam en zullen een schaar recht slijpen. Dit vernield je schaar en je kunt er geen haar meer mee knippen. De scharen worden geslepen volgens een speciaal traject met gespecialiseerde apparatuur. Om deze reden werkt kappersinventaris daarom alleen met de beste slijpers zoals Langeraert in Breskens en Joewell in Duitsland. Je kunt de schaar naar ons opsturen. Wij sturen hem dan door naar de slijper en zorgen dat je hem binnen een week weer in huis hebt. De kosten van het slijpen van een schaar liggen tussen de 35 en 50 euro. Kijk dus wel eerst of het de moeite waard is, of dat je beter een nieuwe uit kan zoeken.

Heb je een vraag, mail ons gerust! We zullen altijd proberen een juist advies te geven bij het maken van een keuze.

 

 

 

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »